EUR
Български

Забележителности в град София

Десислава Борисова ●
За гр. София

В повечето случаи българската столица се асоциира с няколко забележителности като храма „Свети Александър Невски“, античната църква „Свети Георги“, паметника „Света София“, НДК и Народния театър, но всъщност в София са събрани толкова много символи на миналото, които заслужават специално внимание при вашето следващо посещение на красивия град в подножието на планината Витоша.

Княжеската градина

Преди да се превърне в красива градина мястото е било ливада, заливано от т.н. Крива река. Зимно време ливадата замръзвала, затова софиянци заедно със семействата си организирали празненства с каране на кънки. През 1882 година по идея на княз Александър Батенберг ливадата е превърната в зеленчукова и овощна градина, а след десет години става ботаническа градина.

Лъвов мост

В настоящето Лъвов мост представлява важно и натоварено кръстовище (мост) в централните части на София. Преди неговото построяване там се е намирал друг мост, наречен Шареният мост заради няколкото цветни линии на него. До Освобождението на същото място са били екзекутирани всички престъпници. По идея на Христо Г. Данов след 1878 година на това място е направен мемориален проект за всички загинали революционери и в името на Свободата. В крайна сметка от цялостния първоначален план биват изработени само лъвовете, символизиращи четиримата обесени от турците българи книжари.

Църквата Света Неделя

Първата църква е била изградена още преди векове, вероятно около 10 век, и е носила името „Свети Крал“, защото в нея са били положени мощите на сръбския крал Стефан Урош II (1282-1321). Смята се, че около XVIII в. храм „Св. Неделя“ става митрополитски и мощите на сръбския крал били пренесени в него отново. По това време храмовете са били с каменни основи и дървена конструкция нагоре, като в този вид църквата съществува до средата на XIX в. След 50-те години на XIX век Българската митрополия и църковната общност решават да построят нов храм. Църквата е разрушена на 16 април 1925 г. заради комунистически атентат, когато се е провеждало опелото на генерал Константин Георгиев. До 1933 година е възстановена почти изцяло.

Античен комплекс Сердика

Комплексът се намира в центъра на града и свидетелства за ранно римско присъствие, тъй като датировката му е около 1 - 3 век след Христа. В близост до този античен свят е ротондата „Свети Георги“, но освен храма можете да видите един цялостен жилищен комплекс от онова време.

Орлов мост

Разположен над Перловската река, мостът е също построен в централната част на града (в близост до Националния стадион Васил Левски, Паметника на съветската армия и Борисовата градина) и е едно от най-натоварените кръстовища. Построен само две години след Лъвов мост, този невероятен паметник символизира свободата, пресъздадена чрез орлите. Локацията на моста също не е случайно избрана. Там за първи път са посрещнати затворниците от Диарбекир.

 

Град София съчетава безспорно историческите събития с модерността, представена от новите сгради и лукса на съвремието. Ако искате да се отдадете на една разходка в миналото и да отпочинете в луксозен и комфортен апартамент, то се свържете с нас. Ние, от B and B Trust, ще се погрижим вашето посещение в столицата да остане незабравимо.

Най-често преглеждани